Napi Music

Blogomban napjaink legjobb, legújabb, valamint leginkább slágergyanús zenéit gyűjtöm össze. Megpróbálom megmutatni mindazt, ami még nem futott be nálunk, de sikeres lehet. Valamint egy-két zenei tehetségkutató és amatőr tehetség is előkerül majd! Ha bármiféle kérdésed, kérésed, óhajod, sóhajod lenne, a következő mail címre várom őket: engyelgabor@gmail.com

Facebook

Kövess minket Facebookon!

X Factor '12

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook történések

Parov Stelar - Az electro swing megvalósítója

2012.05.07. 19:19 engyus

Parov Stelar - The Princess.gifKöztudott, hogy a Napi Music blog alapvetően napjaink "tömegzenéjét" képviseli. Mégis időről-időre előkerülnek különleges műfajok, kuriózumok. Ismét egy ilyen pillanathoz érkeztünk, hiszen újfent ideje kicsit elszakadni a sallangos popzenétől. Régóta érik már ez az írás, melyet most főként a környezetemben tapasztalható electro swing láz ihletett meg. A műfaj kiemelkedő képviselője, és talán nem merészség azt mondani, hogy az electro swing igazi megvalósítója Parov Stelar volt. Korszakalkotó felvételei lassan újra fénykorukat idézik, ráadásul áprilisban a diszkográfia is tovább bővülhetett, ugyanis új albummal rukkolt elő az időközben bandává fejlődött Parov Stelar.

Az osztrák Marcus Füreder, azaz ismertebb nevén Parov Stelar éveken át a lemezlovasok táborát erősítette. 2004-ben azonban nagy fába vágta a fejszéjét, de milyen jól tette! Első ízben megalapította saját lemezkiadóját Etage Noir néven, aztán pedig elkezdett egy olyan világgal megismertetni minket, amiről először kevesen gondolhatták, hogy ennyire sikeres lesz. Márpedig az lett! A jazz-zel és a klasszikus swinges hangzással vegyített elektronikus zene hamarosan a fiatalok nagy kedvencévé vált. Sokan persze egyáltalán nem kedvelik a modern elektronikus hangzás és a jazz ötvözetét, amit esetenként funk, swing és big band dallamok is színesítenek. Első ilyen albumát 2004-ben adta ki Rough Cuts címen, ami egyfajta kísérletezésként illetve igényfelmérésként működött. A nagylemez kitűnően vizsgázott, a Kiss Kiss c. felvétel pedig már egyfajta bepillantást nyújtott a következő évek Parov Stelar slágereinek világába. Ezt követően még két album és rengeteg olyan újszerű electro swing dal látott napvilágot, amelyek úgymond felvezették a 2009-ben kiadott Coco címet viselő albumot. Elég, ha a "James Bondos" Spygame-re, a remek hangulatú Charleston Butterfly-ra, vagy éppen az egyik leghíresebb Parov Stelar dalra, a Chambermaid Swing-re gondolunk.

A Coco megjelenése fordulópont volt Parov Stelar életében, hiszen egy kiválóan megkomponált albumról van szó, ami minden bizonnyal az electro swing legütősebb és legjobb dalaival gazdagított bennünket. Nincs olyan electro swing kedvelő, aki ne ismerné a Catgroove, Libella Swing, vagy a Ragtime c. dalokat. Pörgős, táncolható és szinte megunhatatlan zeneszámokról van szó, amelyek a régi idők zenéjének újraértelmezésével hódítottak. Ezzel együtt a house és a 20-as és 30-as évek dallamainak ötvözete végtelenül kiismerhetővé vált és sokan hamar beleuntak ebbe az egész elektronikus swing fellángolásba. Kíváncsian vártuk mihez kezd majd Parov Stelar és bandája a jövőben, mivel színesíti majd soron következő nagylemezét. Nos az április 20-án kiadott The Princess című album sem ad pontos választ a kérdésre, de talán már sejteti a jövő zenéjét.

parovstelarband01.jpg

Lényegében egy szinte teljesen ugyanolyan albumot kaptunk, mint a három évvel ezelőtti Coco. Egy szintén duplalemezes, a lassú melankólikus és a pörgősebb táncra ösztönző dalokat egyaránt tartalmazó korongot. Ezúttal is látszik Parov Stelar sokoldalúsága, és az is, mennyi lehetőség rejlik még ebben a már-már meghökkentően sokoldalú műfaji vegyülésben. Ha meghallgatjuk a The Princess dalait, nem fogunk csalódni, hiszen ismét megtaláljuk a klasszikus electro swing felvételeket, amelyek a Catgroove-os és Libella Swinges irányvonalat képviselik. A Sally's Dance, Jimmy's Gang, The Phantom, Baska Brother vagy a las vegasi Cosmopolitan Hotel reklámjában is felcsendülő Booty Swing mind-mind a fülbemászó és slágergyanús dalok táborát erősíti. A lassabb tempójú és visszafogottabb dalok között pedig megtaláljuk az új irányvonal képviselőit is. A With You és a Silent Shuffle c. felvételek új hangzással gazdagodtak. A korai swing mellett megjelentek a vonós hangszerek is, újabb különleges feelinget adva a már eddig is egyedülálló hangzáshoz. Talán a következő albumon jobban körvonalazódik majd ez a fajta stíluskeveredés is.

Összefoglalva a leírtakat, azt hiszem mindenkinek érdemes belehallgatnia Parov Stelar dalaiba. Akinek már a könyökén jön ki a 21. századi popzene, annak pedig egyenesen kötelező! És hogy miért pont Parov Stelar dalokkal kezdjük az electro swing megismerését? Először is mert Parov Stelar maga az electro swing. Másodszor, mert a műfaj képviselői közül nem sokat tudnék említeni. Egy kezemen meg tudnám számolni hány banda vagy előadó nyúlt hozzá igényesen a 30-as évek zenéjéhez. Valamint az sem elhanyagolható, hogy élő fellépéseik igazi élményt nyújtanak. A Cleo Panther énekhangjával megfűszerezett dalok, a színpadi jelenlét, a hangszerelés egytől-egyig kiemelik a kortársak közül Parov Stelart. Idén júliusban a Hegyalja Fesztivál résztvevőiként látogatnak el hozzánk, így élőben is meghallgathatjuk Parov Stelar legjobb dalait. Akinek pedig nem elég ez a 20 kislemez és 7 stúdióalbum, az keressen rá a Caravan Palace nevű együttesre is. De ez már egy másik cikk témája...

Szólj hozzá!

Címkék: zene music parov stelar ragtime libella swing napi music slágergyanús engyus parov stelar band electroswing electro swing catgroove house jazz parov stelar coco parov stelar hagyalja fesztivál 2012 parov stelar the princess 2012 sally's dance booty swing

A bejegyzés trackback címe:

https://napimusic.blog.hu/api/trackback/id/tr884494644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása