Napi Music

Blogomban napjaink legjobb, legújabb, valamint leginkább slágergyanús zenéit gyűjtöm össze. Megpróbálom megmutatni mindazt, ami még nem futott be nálunk, de sikeres lehet. Valamint egy-két zenei tehetségkutató és amatőr tehetség is előkerül majd! Ha bármiféle kérdésed, kérésed, óhajod, sóhajod lenne, a következő mail címre várom őket: engyelgabor@gmail.com

Facebook

Kövess minket Facebookon!

X Factor '12

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Facebook történések

Koncertbeszámoló: Asaf Avidan Acoustic

2013.03.21. 23:07 engyus

asaf-avidan-acoustic.jpg_368x800.jpgTavaly nyáron hallottam először a ma már közismert, és igen nagy sikernek örvendő Reckoning Song című dalt. Akkor még nem gondoltam volna, hogy 2013. márciusában élőben is halhatom majd. De aztán mégis így történt és a tegnap este folyamán közelebbről is megismerkedhettem Asaf Avidan személyével, munkásságával és zenei jelentőségével. Az izraeli előadó március 20-án akusztikus koncertet adott a budapesti Művészetek Palotájában. Meg kell említenem, hogy elsősorban nem magam miatt látogattam el a koncertre. Eredetileg a páromat leptem volna meg a jegyekkel, de így egy nappal az esemény után már abszolút nem bánom hogy én is ott lehettem. Asaf Avidan érdekes figura szó, mi szó. Viszont kétségtelen hogy a maga stílusában igazán egyedülálló zenésznek és énekesnek számít, akinek tehetsége élőben mutatkozik meg igazán. Sajnos még mindig sokan nem tudják kiről van szó, ha megemlítjük a nevét. Ám ha az ismert dallamot kezdjük el a dúdolni, már majdnem biztos hogy rávágják: "Jaaa, így már tudom!" Éppen ezért döntöttem úgy hogy kicsit nekiesek a tegnapi élményeimnek és bemutatom Nektek Asaf Avidant, valamint első magyarországi koncertjét.

Az izraeli fiatalember a The Mojos néven futó folk zenekar frontembereként indult el a nemzetközi zenei pályán még 2006-ban. A banda eddig három albumot adott ki. 2008-ban érkezett a már említett One Day címen ismert slágert is felvonultató  The Reckoning. 2009-ben a Poor Boy/Lucky Man majd egy évvel később a Through the Gale. A folk rock szerelmesei közül bizonyára akadnak olyanok, akik már ismerték a formációt, de tény hogy csak Avidan szólókarrierének kezdetével kaptak ők is nagyobb figyelmet. Ugyanis 2012-ben Asaf Avidan úgy döntött, hogy főként induló szólókarrierére összpontosít. Mint látjuk, ez be is jött neki. Pedig kezdetben egyáltalán nem a zenei vonalon mozgolódott. 1980-ban született Jeruzsálemben. Szülei diplomaták voltak ezért több évet töltött például hazáján kívül, főleg Jamaicában. Miután hazatért animációt tanult, melynek kapcsán később animátorként kezdett el dolgozni. Aztán rájött, nem ez az ő útja és szeretett hobbijának kezdett el élni, a zenélésnek.

S lám milyen jól tette! Mára már nemzetközileg is elismert dalszerző-énekes vált belőle. Reckoning Song/One Day c. slágerét már több mint fél éve hallhatjuk nap mint nap a rádiókban, tévében és a különböző zenelejátszó platformokon. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ha nincs egy Jacob Dilssner (Wankelmut) nevű német DJ, aki egy széles körben eladható remixet készít a dalból, akkor ma nem ismernénk ezt a felvételt. A vendégek valószínűleg főként a One Day miatt vették meg jegyüket a tegnapi "Müpás" koncertre. Nem tagadom, én sem ismertem nagyon más dalát tegnap estéig. De ami késik...

Asaf Avidan pontosan érkezett, nem váratott meg bennünket. Hirtelen tűnt fel a színpadon és egyből a húrok közé csapott. Egy akusztikus gitár, egy looper pedál és egy zongora. Ezek voltak ez este kellékei, de nem szabad elfeledkeznünk az énekes segédjéről, aki mindazonáltal a jelenlegi barátnő szerepét is betölti. De a fő attrakció egyértelműen Asaf Avidan volt. Vajon hányan voltak még úgy rajtam kívül, akik első hallásra azt hitték, női előadóval van dolguk? Tegnap pár pillanat erejéig behunytam a szemem az előadás közben, és hasonló érzés fogott el. De ha jobban átérezzük a mélyről jövő dallamokkal átitatott különleges hangszínt, szó sincs semmilyen nőiességről!

avidan-asaf-51052c17cbae3.jpg

Kellemes dalok követték egymást, melyek között egy kicsit jobban megismerhettük az est főszereplőjét. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Avidan szeret beszélni, de mindemellett hihetetlen közvetlenségéről is tanúbizonyságot adott. Közben néha felbukkant a barátnő is, aki vokállal és hangszerekkel járult hozzá a produkció sikeréhez. Avidan történeteivel megnevettette közönségét, kommunikált, tartotta velünk a kapcsolatot, ami azt hiszem nagyon lényeges. Főleg ha egy ilyen "csendes" egy helyben üldögélős koncertről van szó. A történetekkel pedig nem csupán magát volt hivatott bemutatni, hanem az egyes dalok hátterét is megismerhettük. A folk remekül keveredett a blues-zal és a rock stílusával, de időnként az indie műfaja is beleszőtte magát ebbe a remek estébe. Improvizációból sem volt hiány, ami tovább fokozta a hangulatot, kiválóan megalapozva ezzel a koncert fénypontjának számító Reckoning Song felcsendülését.

Asaf Avidan egy igazán szimpatikus előadó. Nagyon vallásos, érzékeny és intelligens személy, és mindezek dalain is jól érződnek. Egyéni hangszíne számomra először zavaró és idegesítő volt, de tegnap kellemesen csalódtam. Meg kellett győződjek róla, hogy ez a hang nem más, mint egy Isten adta tehetség, amihez nem kell semmilyen számítógépes effekt és gépzene sem. Már önmagában is zenének számít. Elmondhatom, hogy ebben a szűk másfél órában egyáltalán nem unatkoztunk és többet adott ez a koncert, mint amit vártam tőle. A műfaj kedvelőinek pedig bátran ajánlhatom az énekes kevésbé népszerű dalait is, hiszen azok között is találhatunk igazi csemegéket. Ezek meghallgatása után pedig rájövünk hogy tényleg nem csak a One Day miatt volt érdemes megismernünk Asaf Avidant, aki egyre közkedveltebbé válik a kontinensen és akusztikus koncertjeivel tovább járja a világot. Reméljük hamarosan hozzánk is visszatér majd!

komment

Címkék: zene music zenei videók napi music slágergyanús engyus asaf avidan asaf Avidan koncert asaf avidan müpa asaf Avidan művészetek palotája asaf avidan acoustic asaf avidan acoustic müpa hungary asaf avidan acoustic magyarország asaf avidan reckoning song one day

A bejegyzés trackback címe:

https://napimusic.blog.hu/api/trackback/id/tr175161454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása