Napi Music

Blogomban napjaink legjobb, legújabb, valamint leginkább slágergyanús zenéit gyűjtöm össze. Megpróbálom megmutatni mindazt, ami még nem futott be nálunk, de sikeres lehet. Valamint egy-két zenei tehetségkutató és amatőr tehetség is előkerül majd! Ha bármiféle kérdésed, kérésed, óhajod, sóhajod lenne, a következő mail címre várom őket: engyelgabor@gmail.com

Facebook

Kövess minket Facebookon!

X Factor '12

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook történések

Eurovision Song Contest 2013: A meglepetésember, ByeAlex képviseli Magyarországot

2013.03.03. 22:33 engyus

bye_alex.jpgElőrebocsátanám, hogy egy, azaz egy adást sem láttam A Dal című Eurovíziós válogatóműsorból. Ennek ellenére zenei bloggerként természetesen próbáltam követni az eseményeket és szemmel tartani a történéseket. Nem volt ez olyan egyszerű, hiszen már a versenyzők listáján is nehéz volt kiigazodni, hiszen abszolút ismeretlen nevekkel is találkozhattunk. Érdekes felhozatallal vágott hát neki Magyarország a 2013-as malmöi Eurovíziós Dalversenyen résztvevő előadó kiválasztásának. A Magyar Televízió jól ismerte fel a lehetőséget, hogy az állandó zenei tehetségkutató tévéműsorokhoz szokott magyar közönség éppen tehetségkutató zenei műsor hiányban szenved. Mivel éppen nem futott egy ilyen széria sem a különböző csatornákon, jó alaposan elnyújtották magyarországi énekes kiválasztásának menetét. A végső döntő tegnap este került megrendezésre, ahol a különböző balhék és fogadkozások után végül kiderült, ki lesz kis hazánk büszke képviselője a májusi megmérettetésen. Bizonyára már mindenki tudja, hogy egy bizonyos ByeAlex nevű fiatalember lett a győztes, aki valahonnan az óperenciás tengeren túlról érkezhetett, mert az egyszeri ember eddig nem igazán hallhatott róla.

Ráadásul még az a bizonyos kurta farkú kismalac sem gondolta volna, hogy pont ő lesz a befutó, ha már a népmesei motívumokból idéztünk. Mert ez az egész tényleg egy hatalmas népmese lett, ahol a népnek természetesen semmi sem jó. Adott egy ismeretlen fiú, aki elment szerencsét próbálni. Egy olyan fiú, akire többször is szavazunk, és akit a végeredmény után egy emberként összefogva kikezdünk a különböző portálokon, fórumokon. Persze örök kérdés a szavazatok számának realitása, de ebbe most ne menjünk bele. Szóval most aztán áll a bál az Eurovízió körül. Megint! Mert a magyar ember mindig talál valami hibát, mindig képes belekötni bármibe. Lehet sírni, lehet panaszkodni, de úgy gondolom együk meg amit főztünk. A kialakult helyzetet tekintve pedig azt kell mondjam, hogy az éremnek két oldala van mint mindig.

Már az elején furcsálltam a pályázók összeállítását. Honnan a fenéből tudunk előhúzni ennyi ismeretlen nevet? Én értem hogy manapság mindenkiből lehet énekes a médiában, de nem kell őket egy Európa szerte "elismert" dalversenyre küldeni. Mert akármilyen felesleges, gagyi giccsparádé is az egész Dalfesztivál, még így is nagyon csúnyán be lehet égni egy oda nem illő produkcióval. Sokszor kifejtettem már az elmúlt évek alatt, hogy ez az egész verseny nem ér egy ócska fityinget sem. Minden esztendőben akadnak remek dalok és érdekes előadások, amire azért felkapjuk a fejünket, ám ezzel együtt be kell lássuk, hogy az egész nem a zenéről szól. Van itt bőven politika, történelem és minden egyéb, ami nem kéne egy dalversenyre. Na de ez megy már 58. éve.

De mielőtt nagyon elkanyarodnék, térjünk vissza az ismeretlenekkel és a magyar tehetségkutatók alakjaival teletűzdelt szombati döntőhöz. A korábbi produkciók meghallgatása után is azt éreztem, hogy itt élőben énekelni nem sokan tudnak. A kedvencem az örökifjú United volt Pély Barnával, aki nem akarja észrevenni, hogy ő már nem húsz éves. Kackiás bajuszával együtt is olyan hamis és jelentéktelen volt, hogy nem is értem hogy nem esett ki rögtön az elején. De volt még bőven citromdíjas jelölt. Megasztár, X Faktor és Voice versenyzők, illetve zsűritagok alkották a mezőny nagy részét. De azt hiszem rájuk se volt nagyon szükségünk. Egy kicsit unalmassá válnak már a pár éve a zenei műsorokból kiesett emberkék, akik évről-évre megpróbálnak maradandót alkotni ezen a válogatón. Azt hiszem ha már részt veszünk egy ilyen akármin, akkor se arról kéne szólnia, hogy a különböző showkból összekapirgált sztárjelölteket eresztjük össze. A nép már annyira nem kíváncsi az egyszer már túlmisztifikált arcokra. Na ez az érem egyik oldala! Abszolút helyes a győztes személye, ha ezt a filozófiát követjük. Végre itt van egy "senki", egy egyszerű srác, aki elsőre fityiszt mutatott az összes showból szabadult sztárjelöltnek, a TV2-nek és az RTL-nek. Ki kíváncsi már a kereskedelmi csatornák által kreált műszemélyiségekre?

A másik oldal pedig lényegesen egyszerűbb, és a mindenkori közönség is ezt az álláspontot képviseli. Kevés olyan induló volt, aki valójában képes lett volna kiállni és natúrban, auto tune nélkül előadni egy dalt. Mert aki nem tudná itt ez a helyzet! Az emberek nagy része a korábban világsztári allűrökkel is ellátott Radics Gigit látta volna Malmöben. Tény hogy jó hangja van meg minden, de az is hogy az előbb emlegetett csoportba tartozik. Vagy ott volt még a szintén Megasztáros berkekből jövő amerikai-magyar-amerikai Kállay Saunders András, akit szintúgy sokan láttak volna végső nyertesként. És megannyi jelentéktelen, hamis és összemosódó fellépés. De ezt a nézők nagy rész másként látta. Szerintük a jól bevált sémákkal felvértezett énekes a nyerőember. Erre feltűnik egy nem is tudom, talán underground-os beütésű dalocska, egy éneklési tehetségekkel aligha megáldott fiúval. ByeAlex néven... Ki a fene ez a gyerek?- gondoltuk pár héttel ezelőtt. Aztán hamarosan meg ő veheti át a svédekhez szóló repülőjegyeket. Kedvesem c. dala több mint érdekes, de a zsűrinek valamiért bejött. A nézőknek persze nem! Na de akkor a döntőben ki szavazott rá? Aztán most megy a lázadás meg a petíció benyújtás ByeAlex és "Kedvese" ellen. Gondolom hamarosan a közösségin is alakulnak a "Radics Gigit Malmöbe" csoportok és hasonló társaik.

Oké, nézői szemmel tényleg fura és hamis a gyerek, még a többi énekestől is hamisabb. De valahogy mégis más... Persze kérdés, hogy európai szemmel ki fog egy magyarul szavaló előadóra szavazni? Ööö szavazni? Az Eurovíziós Dalfesztiválon? Mármint hitelesen, ahol minden számít csak a tehetség és a zeneiség nem? Azt hiszem megérkeztünk Tisztelt Nagyérdemű! Nem tök mindegy ki képvisel minket az 58. Eurovíziós puccparádén? ByeAlex furcsa személyét nézve akár még nyerhetünk is. Ezen a komolytalan versenyen bármi megtörténhet. Még az is hogy ez a kedves noname előadó bemormolja magát a kontinens élmezőnyébe. Ha meg nem, akkor marad a Budapest Park, a Corvin Tető és a Zöld Pardon, ahol majd valószínűleg körforgásban hallgathatjuk a Kedvesem c. dalt, mert erre aztán abszolút tökéletes.

Szólj hozzá!

Címkék: zene megasztár music eurovision kedvesem eurovision song contest x faktor napi music slágergyanús engyus music videos a dal byealex bylealex kedvesem bylealex kedvesem eurovízió 2013 eurovision 2013 byealex eurovízisó dalfesztivál 2013 nyertes byealex a dal győztes byealex a dal 2013 győztes hungary eurovision 2013 byealex

A bejegyzés trackback címe:

https://napimusic.blog.hu/api/trackback/id/tr565115358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása